21 Mart 2014 Cuma

MANİSA'DA ÜRETİM BİÇİMİ: ÜZÜM ÜRETİCİLİĞİ

MANİSA'DA ÜRETİM BİÇİMİ: ÜZÜM ÜRETİCİLİĞİ


                                       
Resim 1: Üzüm Kesme İşlemi
Kaynak: http://www.haberler.com (21.03.2014)

Her bölgenin iklim koşullarına ve yer şekillerine göre, geçim kaynakları vardır. Ege'nin iklimi ve yer şekilleri tarıma, hayvancılığa ve sanayiye de uygundur. Ben yaşadığım yerde ve köyümdeki önemli üretim kaynaklarından olan üzüm yetiştiriciliğinden bahsetmek istiyorum.

Temmuz ve ağustos ayları üzüm yetiştiren çiftçilerin telaşının başladığı aylardır. Bağı olan herkesin yıllardır birlikte çalıştığı işçileri vardır. Bizim oralarda amele denir. Bağların dönümüne göre üzüm kesme işlemi 10-15 gün sürer. Üzümler özel bağ makasıyla kesilir kelter dediğimiz plastik sepetlere doldurulur. Kelterdeki üzümler özel zirai ilaçların olduğu sulara bandırılır. Ve serilir. Üzümleri serdiğimiz yerlere sergi diyoruz. Üzümler, ya düz bir beton zemine ya da muşamba üzerine serilir. Üzümler kesilip serildikten sonra çiftçinin en büyük duası o süreçte yağmurun yağmamasıdır. Eğer yağmur yağarsa üzümün kalitesi düşer. Üzüm kuruyunca özel ayrıştırıcılarda çöpleri ayrılır. Bütün bu işler bittikten sonra çiftçiler üzümlerini TARİŞ'e ya da tüccarlara satarlar. Tüccarlar ya da Tariş üzümü alırken kalitesine göre numaralandırarak fiyat belirler.

Resim 2: Üzüm Sergisi
Kaynak: http://www.gidatarim.com (21.03.2014)

Satılmayan eve ayrılan üzümlerden rakı ve pekmez yapılır. Rakı yapımının detaylarını net bilmediğim için  pekmez yapımından bahsedebilirim. Pekmez yapımı için en önemlisi özel toprağıdır. Bu toprak pekmezin bozulmasını ve ekşimesini engeller. Üzümler sadece pekmez için kullanılan çizmelerle çiğnenir sonra posasının ayrışması için çuvala konur. Daha sonra pekmezin toprağı da eklenerek kaynatılır. Son olarak üzerinden köpüğü alınır ve kavanozlara konup kapatılır.


                                                                Resim 3: Pekmez Yapımı
                                                      Kaynak: http://alasehirphiladelphia.blogcu.com (21.03.2014)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder