21 Mart 2014 Cuma

MANİSA'DA KIŞ HAZIRLIKLARI


MANİSA'DA KIŞ HAZIRLIKLARI

Ege bölgesi, elverişli bir iklime sahip olduğundan insanlar iklimin ve doğanın onlara sunduğu imkanlardan yaz aylarında fazlasıyla yararlanıyor. Nasıl mı dersiniz? İşte tam bu noktada kışlık hazırlıklarından bahsetmek istiyorum.
Salihli'de (Manisa) kışa hazırlık ağustos ayında başlar. İnsanlar kendi tarlalarından domates, biber, patlıcan vs. toplarlar. Ya da mahalle aralarında traktörlerle dolaşan satıcılardan alırlar. Salça, tarhana ,domates yapımı meşakkatli bir iş olduğundan komşular arasında imece vardır. Komşular o gün kimin kışlıkları yapılacaksa onun evinin bahçesinde toplanır.

Salihli'de şişe domates diye tabir edilen her yörede olmadığını düşündüğüm bir tür kışlık sos vardır. Ve ağustos ayında kışa ilk hazırlık aşaması bunun yapımıyla başlar. Yaklaşık 3-4 kasa domates komşularında desteğiyle el birliğiyle soyulur. Soyulan domatesler robottan geçirilir ve  küçük şişelere doldurulur. Bu şişeler çoğu zaman evde biriktirilen maden suyu, gazoz şişeleridir. Daha sonra şişelere hemen hemen her evde bulunan küçük el baskılarıyla kapak basılır. Bu hazırlık aylarında hangi markete ya da bakkala gitseniz kiloyla gazoz kapağı alabilirsiniz. Son olarak şişeler kazanda kaynatılır.

Resim 1: Şişe Domates
Kaynak: http://sevgidenesintiler.blogspot.com.tr (21.03.2014)

Resim 2: Baskı Makinesi 
Kaynak: http://sevgidenesintiler.blogspot.com.tr/ (21.03.2014)


Domates yapımı biter bitmez salça yapımı başlar. Yağmurlar bastırmadan, havalar serinlemeden insanlar tüm hazırlıklarını bitirmek için bir gayretle çalışmaktadırlar. Salçanın yapılabilmesi için havaların sıcak olması önemlidir. Herkes evinin terasında ya da bahçesinde tepsiler içinde salçalarını kurutur.
Bitti mi tabii ki de hayır! İşin en zor kısmı tarhana yapımı başlar. Tarhana Ege'nin olmazsa olmazıdır. Kış aylarının vitamin deposu içinde yok yok. Nohut, biber, domates, soğan, yoğurt tüm bu malzemeler kaynatılır, yoğurulur sonra kuruması için kuru bir yere serilir. Kuruduğunda elekten geçirilir. Yemeye hazır hale gelir.

Kısacası, Salihli'de kış hazırlıkları uzunca bir zaman alır. Kışın telaşına yazdan düşülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder